Løping/makspuls

Litt om løping - Mx Sport Norge

 

Den gamle formelen beregnet din makspuls til 220 minus din alder. Det gir en mann på 50 år en makspuls på 170. Forskerne ved NTNU mener deres nye formel er mer nøyaktig. Der tar man utgangspunkt i tallet 211. Deretter tar du din alder og multipliserer med 0,64. Dette tallet trekker du så fra 211. Med denne formelen vil den samme mannen får en makspuls på 179.

Makspulsen er individuell, genetisk betinget, og du kan heller ikke trene deg til en høyere makspuls. Den synker med alderen og skal fungere som en sikkerhetsventil. Hjertet til en 70-åring bør ikke slå like fort som det til en 20-åring.

En formel kan hjelpe deg godt på vei, men biologisk alder er ikke nødvendigvis det samme som dine år på kloden.

En pulsklokke gjør jobben med å beregne makspulsen din enklere. og det er ikke sikkert at du har samme makspuls når du sykler, løper eller går på ski.

Mosjonister som ikke er vant til å presse seg opp mot sitt maksimale, kan slite litt med å komme opp i makspuls. Makspulsen er som nevnt ikke mulig å trene, men det kan likevel hende at du finner en høyere makspuls hos deg selv etter hvert som du blir bedre trent og klarer å ta ut det aller siste av krefter i deg selv.

Slik tester du makspulsen

Ta på pulsklokken og varm opp rolig og kontrollert i 15-20 minutter. Det er viktig at oppvarmingen blir rolig nok. Du skal ikke over melkesyreterskel. Får du syre, vil det ødelegge for testen.

Finn en bakke som ikke er brattere enn at du kan løpe den normalt. Her skal du løpe to drag på 3-4 minutter med 1-2 minutter pause mellom.

Det første draget bør være hardt, men kontrollert. Det andre draget starter du kontrollert og avslutter med en spurt siste halvdelen, der du får presset deg maksimalt.

Når du er ferdig med å hive etter pusten, er det bare å gå inn på pulsklokken og lese av den høyeste registrerte pulsen, altså din makspuls. Pulsklokken kan nå regne ut dine individuelle intensitetssoner/pulssoner på grunnlag av din makspuls.

Lykke til med treningen og testen!

 

PULSKLOKKER

AKTUELLE ARTIKLER

VÅRE BESTSELGERE PÅ NETT