Kle deg i lag

Husk å kle deg riktig når du skal ut på tur

Baselaget er første lag - rett på kroppen

Kroppen din svetter selv om det er kaldt ute. Og svette klær i kulda er ikke bra. Jobben til baselaget er å drenere bort fuktighet. Se etter syntetiske, tekniske plagg, eventuelt ull eller silke om du foretrekker naturlige materialer. Unngå 100% bomull som baselag, siden bomull absorberer fukt.

Isolasjon er neste trinn i denne menneskelige sandwichen

Mellomlagets funksjon er å isolere deg fra kulden, og å fortsette jobben med å få fuktigheten bort fra kroppen. Ditt valg av mellomlag er avhengig av vær og aktivitetsnivå. Et fleeceplagg i riktig utførelse er et godt utgangspunkt. Se etter egenskaper som pustende, lett vekt og hurtigtørkende, samt at det isolerer selv om det blir vått. Ett minus med fleecestoff er at det slipper gjennom mye vind. Så om du skal bruke den i situasjoner med mye vind, kan det være lurt å se etter en fleece som kan blokkere vind.

Ull og dun er gode alternativer dersom du foretrekker naturlige materialer. Baselagsplagg i merinoull isolerer godt, er mykt, har gode pustende egenskaper og er naturlig luktfrie. Dun gir uslåelig varme, men er best i mindre fuktige situasjoner (siden dun mister sin isolasjonseffekt når det blir vått).

Ytterlaget er din beskyttelse mot elementene

Vind, vann, snø og sludd skal stoppes av ytterlaget. Se etter plagg som passer til aktiviteten du skal drive med; ski, riding, hiking, eller all-round vintermorro. Det er nå mest vanlig med ytterlagsplagg som har liten eller ingen isolasjonseffekt (det dekker du med mellomlagsplaggene). Ytterlagets hovedfunksjon er å stå imot vann og vind, samtidig som det er pustende. Dersom det ikke er pustende, bygges svette opp under, og klærne mister sin isolasjonseffekt.

En annen fordel med ytterlag uten isolerende effekt er fleksibilitet. Bruk det som regnjakke om våren og høsten, med bare en lett teknisk skjorte under. Eller bruk det som en snøjakke om vinteren, med isolerende base- og mellomlag under.

Mer om ventilering

Som nevnt må alle lag ha gode pusteegenskaper, slik at svetten ledes bort og kroppstemperaturen kan reguleres. Mange skallplagg har ventilasjonsåpninger med glidelåser. Med disse kan du slippe ut varmen dy har bygget opp mens du fortsetter å jobbe hardt med å ha det gøy.

Vanntett vs. vannavvisende

Noen plagg er vanntette, andre er vannavvisende. Vannavvisende plagg fungerer fint i mildvær og med små vannpåvirkninger. Men i våte situasjoner (regn/snø) er det vanntett som gjelder. Disse har gjerne ekstra lag eller laminering som tåler mye mer vann, og sømmer er gjerne forseglet/tapet.

Lag = fleksibilitet

Ved å bruke lag får du muligheten til å tilpasse bekledningen din etter elementene og sesongene. Det vil si at hvert enkelt plagg får et utvidet bruksområde. Totalt sett sparer du penger, samtidig som du kan bruke favorittplaggene dine til flere situasjoner. Så, kle deg i lag og få mest ut av utstyret! Om dagen starter kald og det er blå himmel og sol utpå dagen, ta av mellomlaget og åpne ventilasjonsglidelåsene og nyt solen.

KAMPANJEVARER

Det finnes ingen produkter som svarer til valgene.

KLÆR

Se flere produkter...