home Meny close
menu Meny

 

Det snakkes ofte om Gore-Tex® og hvor bra det er, men hva er egentlig Gore-Tex®? Og hvordan funker det? Heng med, så forteller vi!

Hva er Gore-Tex®?

Gore-Tex® er et vann- og vindtett materiale som puster. Så når du velger et produkt merket med Gore-Tex® kan du være sikker på en ting. Du får et veldig funksjonelt plagg som beskytter din kropp mot værets makter, sånn at du kan leve det akive livet du elsker!

Hvordan funker Gore-Tex®?

Hemmeligheten bak Gore-Tex® er en ekstremt tynn membran med fantastiske egenskaper. De mikroskopiske porene i membranen er 20 000 ganger mindre enn en vanndråpe, som betyr at en vanndråpe ikke trenger gjennom materialet. Porene derimot er 700 ganger større enn et vannmolekyl, som gir materialet en optimal endringsegenskap. Faktum er at Gore-Tex® membranen inneholder drøyt 1,4 milliarder porer pr kvadratcentimeter. Selv om materialet puster gir dette ekstremt finmaskede nettet likevel 100% beskyttelse mot vind. I tekniske termer anses et materiale å være vindtett kun dersom luftgjennomtrengeligheten er mindre enn 5 l/m²s (luftvolum som passerer gjennom en kvadratcentimeter tøy på ett sekund). Alle Gore-Tex® produkter oppfyller (eller er bedre enn) denne standarden.

Mer om Gore-Tex®

Det er altså denne teknisk avanserte membranen som utgjør hovedelementet i Gore-Tex®, men for å få et ferdig produkt kreves et par ting til. Først sammenføyes membranen med et slitesterkt yttermateriale, og normalt også et høypresterende for. Hvert sting i plaggets sømmer blir dog en potensiell lekkasjekilde.

For å virkelig skape en holdbar og vanntett beskyttelse tettes derfor alle sømmer med den patenterte Gore-Seam® tapen, som påføres av kvalifisert personell hos sertifiserte fabrikker. Avslutningsvis behandles Gore-Tex® plagget med DWR - en holdbar og vannavvisende polymer som bidrar til at vannet perler seg og renner av.